U bent nu in de mooie kamer, waar ooit de grootouders van Herman woonden. Het schilderij met de zwarte lijst boven de bedstee is een bijzonder stuk. Het is niet volledig door Herman geschilderd, maar door hem bijgewerkt omdat de lucht beschadigd was. Hij voegde een zon toe en eerde de originele schilder met een ‘+’ naast zijn signatuur, H. Kip.
In deze kamer vindt u ook persoonlijke foto’s van Hermans zus Anne en broer Johan. En ook van de Koninklijke familie waar hij een groot fan van was. De antieke tinnen borden die hier hangen, zijn, in tegenstelling tot veel andere voorwerpen, niet door Herman beschilderd, maar zijn een deel van de rijke geschiedenis van deze ruimte.
Naast de schouw staan op de kast beschilderde glazen voorraadpotten, of stopflessen, die ooit bij de kruidenier de waren vers hielden.
Bij de bedstee trekt een, op een schildersezel gezet, schilderij de aandacht: het verbeeldt het Paasverhaal ‘De opstanding’, waarbij de steen voor het graf is weggerold. Een krachtig beeld dat de essentie van Pasen vangt.
Verder herbergt deze kamer een collectie naaimachines – twee handbediende en een trapnaaimachine – die Herman verzamelde.
En niet te vergeten staat hier als stille getuige van vervlogen tijden, de worstengaffel (een lattenwerk tussen de balken), ooit gebruikt om vleeswaren in de winter te drogen te hangen.